Tanuljunk Tanulni Blog

Fölösleges és hasztalan a lényegkiemelés?

2014. december 01. 13:19 - Pár Krisztina

Több cikket is olvastam arról, hogy nagyon rossz tanulási módszer, ha színessel kiemeled a lényeget a könyvben. Azt írják, hogy azért nem elég hatékony így tanulni, mert közben azon gondolkodsz, hogy mit húzzál ki, és nem az értelmet, jelentést, összefüggéseket keresed a tananyagban.

Véleményem szerint ez akkor igaz, ha

  1.        gondolkodás nélkül húzod ki a szavakat, (mondjuk azért, mert már eleve vastagon szedett)
  2.        túl sokat húzol ki,
  3.        első olvasására próbálod meg a lényeget megragadni,
  4.        túl keveset húzol ki, (csak azért, hogy ne legyen sok)
  5.        csak aláhúzással próbálod elsajátítani az anyagot, azaz ha minden fontosat kihúztál, akkor ezzel végeztél is a tanulással.

Szóval nem a lényegkiemeléssel van a baj, hanem a rossz technikával.

A lényegkiemelésnek akkor van értelme, ha az csak egy eleme a tanulási stratégiádnak, és mondjuk a vázlatkészítést előzi meg. Először olvasd el az egész szöveget (vagy egy emészthető részt), értelmezd, alaposan gondold át, és csak utána láss neki a "színezésnek". Próbáld megtalálni a kulcsszavakat, kulcsmondatokat, és csak azokat emeld ki! A kiemeléseket le kell ellenőrizni, vagyis a szavak alapján fel kell tudni idézni a szöveget, így bizonyosodhatsz meg arról, hogy valóban a kulcsszavakat emelted ki.
Nem utolsó sorban pedig a lényeget meg kell tanulni!

kiemeles.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljunktanulni.blog.hu/api/trackback/id/tr516948697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása